پادنت دوباره شروع کرد، شما هم دوست دارد کمکمون کنید ؟
درود بر شما عزیزان و همیاران پادنت. لحظه لحظه به پایان سال ۱۳۹۱ خورشیدی نزدیک میشیم. سالی که با تمامی خوشی ها و بدی هاش گذشت که امیدوارم بیشتر به شادی گذشته باشه. هر سال که به پایان میرسه یک معضل بزرگ رو هم با خودش میاره که عواقبش از هفته ها قبل ظاهر میشه.
آخرین چهارشنبه هر سال که به “چهارشنبه سوری” مشهور است البته با گذشت زمان و کم رنگ شدن رسوم عنوان چهارشنبه سوری به “چهارشنبه سوزی” تغییر کرد به همین جهت عنوان پست رو “چهارشنبه سوزی در راه است” انتخاب کردم. در این پست قصد گذاشتن تصاویری از مجروحین چهارشنبه آخر سال رو که به وفور همه ما دیدم رو ندارم.اینبار قصد معرفی رسم های فراموش شده گذشته رو دارم و می خوام نیم نگاهی هم به تاریخچه چهار شنبه سوری بندازم.
چهارشنبه سوری به دلیل این که اشاراتی به آن در شاهنامه فردوسی شده به عنوان یکی از جشن های قدیمی یاد میشه و دارای تاریخچه و رسم های خاصی است. اول یک نگاه به تاریخچه چهارشنبه سوری می اندازیم و در ادامه به رسم های آن می پردازیم.
“سوری” یک کلمه کردی است که به معنی “سرخی” است و اشاره به سرخی آتش دارد. در زمان های گذشته و در ایران باستان این جشن یکی از جشن های آتش پیش باز نوروز بوده است. در زمان گذشته آتشی اغلب در بام ها افروخته میشد که گریز از سرما و فراخوان گرما باشد. علت این که آتش را در بام ها روشن می کردند اعتقاد آن ها بر بود که این عمل شگون دارد و هم به باور نیاکانمان روشنایی آتش و دود آن باعث هدایت شدن فروهر(فکر کنم منظورش روح ه) در گذشتگان به خانه است. همچنین ذکر شده است که روشن کردن آتش در بام خانه ها از فرجامین (آخرین) گام از آیین گاهنبار پبچه (نام شش جشن که ایرانیان به مناسبت آفریده شدن عالم در شش روز برپا می کردند.) یا ده روز پایان سال می باشد. این ده روز پایان سال را فروردیان یا فروردیگان می نامند که پنچ روز اول را پنچه کوچک (از ماه اسفند در گاهشماری زرتشتی(تقویم زرتشتی) و ۲۵ اسفند بنا به تقویم رسمی کشور) و پنچ روز دوم را پنچه بزرگ (پنچه دزدیه – پنچ روز پایان سال) می نامند.
زنان و مردان بسیار هنرمندی که ” آتش افروزان” نامیده می شدند به شهر ها و ده ها می رفتند تا با اجرای نمایشهای خیابانی ، دست افشانی ها، سرود ها و آواز های شور انگیز علاوه بر سرگرم کردن و شاد کردن مردم پیام آور جشن اهورایی باشند. این مردم هنرمند از ۷ روز پیش از عید نوروز تا دو هفته پس از عید به هنگام تاریک شدن هوا (بالا آمدن تاریکی شامگاه) در نقاط مختلف شهر و ده آتش روشن می کردند و تا طلوع خورشید روشن نگه می داشتن که نماد (آتش) نیروی مهر و نور و دسوتی بود. هدف آتش افروزان از این کار القای یک نیرو به مردم برای چیره شدن به غم و افسردگی بود. جالب است بدانید که این رسم در کشور های دیگری هم رواج دارد و مختص ایرانی ها نیست.
در زمان گذشته بخش بندی روز های هفته مانند امروز نبود و هر روز در ماه نام خاصی داشت. “هفته” از دین سامی نشعت میگیرد که باور داشتند خداوند جهان را در ۶ روز ساخته و در روز هفتم به استراحت پرداخته و اینگونه آفرینش جهان به پایان رسیده. از همین رو هفتمین روز را به زبان یهود “شنبد” یا “شنبه” می نامند که به معنی فراغت و آسایش است. بخش بندی هفته از یهود به اعراب و از اعراب به ایرانیان رسیده است. اعراب برای هر روز هفته یک باور داشتند برای مثال برای چهارشنبه اعتقاد داشتند که روز شومی است.
در گذشته مردم ایران پایان هر ماه به پای کوبی می پرداختند که به “سور” مشهور بود و از سوی دیگر چهارشنبه روز نحس به شمار میرفت و بر این باور بودند که باید در روز های شوم و نحس شادمانی کرد تا شیاطین و اجنه فرصت حضور(رخنه) در میان آدممیان نداشته باشند. از این رو ایرانیان آخرین جشن آتش خود را به آخرین چهارشنبه سال انداختند تا هم جشن ملی خود را حفظ کنند و هم بهانه بدست دیگران ندهند
حالا نگاهی گذرا به رسم های چهارشنبه سوری (فقط در حد عنوان هاشون)
سال نو کوزه نو
آجیل مشکل گشای چهارشنبه سوری
پختن حلوا
فال گوشی و گره گشایی
قاشق زنی
شال انداختن
حاجت خواهی از توپ مروارید
در آخر باید ذکر کنم که منبع تمامی مطالبی رو که مطالعه کردین به سایت ویکی پدیا مربوط میشه (منبع: ویکی پدیا) در صورت نیاز می تونید به سایت مراجعه کنید و از منابع اصلی این موضوعات و با رسوم بیشتر آشنا بشید. ما فقط سعی کردیم این مطالب رو با نثر ساده تر ارائه کنیم.
به نوبه خودمون پیشاپیش فرا رسیدن آخرین چهارشنبه سال و همچنین آغاز سال جدید رو بهتون تبریک میگیم. براتون چهارشنبه ای آروم و سال جدید خوبی را آرزومندیم
پوستری که آلان دیدن توسط مدیر سایت جنتلمن طراحی شده که من لوگوی سایت رو بهش اضافه کردم(حتما به سایتش سر بزنید بعضی از مطالبش جالب اند)
این پست می تونست پر بار تر هم باشه چون هنوز مطالبی هست که درباره چهارشنبه سوری بهتره بدانید ولی به همین مقدار اکتفا کردم. کمی خستگی باعث خلاصه شدن پست شد.امیدوارم بخشیده باشید منو.
امیدوارم این پست هم نظرتون رو جلب کرده باشه
آگوست 31, 2013
جولای 15, 2013
جولای 2, 2013
ژوئن 27, 2013
1 نظر